Kształcenie zawodowe uczniów – ZIT

 

Realizacja projektu „Kształcenie zawodowe uczniów – ZIT”

 

 

W latach 2017 – 2019 w Zespole Szkół Specjalnych nr 14 na os. Sportowym 28 będzie realizowany Projekt Unijny w ramach podziałania 10.21 „Kształcenie zawodowe uczniów – ZIT”. Głównym celem projektu jest zwiększenie szans uczniów i uczennic szkół branżowych na rynku pracy, poprzez dostosowanie sposobu kształcenia do potrzeb rynku i zaangażowanie pracodawców, przedsiębiorców w realizacji staży. Projekt adresowany jest do małopolskich szkół branżowych w których realizowane będą kursy w ramach Centrum Kompetencji Zawodowych w następujących branżach:

  • administracyjno – usługowej,
  • budowlanej,
  • mechanicznej,
  • turystyczno – gastronomicznej,
  • elektryczno – elektronicznej,
  • rolniczo – leśnej z ochroną środowiska.

W ramach projektu utworzone zostaną Centra Kompetencji Zawodowych (CKZ) na bazie szkół i placówek kształcenia zawodowego, prowadzonych przez Gminę Miejską Kraków. Oferta zapewnia najwyższe standardy edukacyjne, umożliwiające nabycie dodatkowych kompetencji gwarantujących miejsce na rynku pracy.

W projekcie biorą udział trzy szkoły specjalne w obszarze turystyczno – gastronomicznym realizując kursy:

  • „Kreatywny w zawodzie cukiernik” Zespół Szkół Specjalnych nr 14, os. Sportowe 28 31-966 Kraków
  • „Kreatywny w zawodzie kucharz” Specjalny Ośrodek Szkolno – Wychowawczy dla Niesłyszących, ul. Grochowa 19, 30-731 Kraków
  • „Kreatywny pracownik świadczący usługi hotelarskie” Specjalny Ośrodek Szkolno – Wychowawczy nr 1, ul. Barska 45, 30-307 Kraków

REGULAMIN UCZESTNICTWA W PROJEKCIE

załącznik 2 – Formularz zgłoszeniowy
załącznik 3 – Deklaracja uczestnictwa w projekcie
załącznik 4 – Oświadczenie – przetwarzanie danych osobowych
załącznik 5 – Zakres danych osobowych powierzonych do przetwarzania

W Zespole Szkół Specjalnych nr 14 będzie organizowany 40 godzinny kurs „Kreatywny w zawodzie cukiernik”.

Rekrutacja na kurs rozpocznie się od stycznia 2018 roku. W pierwszej kolejności zapraszamy uczniów klas trzecich.
Do końca roku kalendarzowego zamierzamy zorganizować 10 kursów dla 60 uczniów.

Tematyka zajęć realizowanych na kursie „Kreatywny w zawodzie cukiernik”:

1. Cukiernik na stanowisku sprzedażowym
– obsługa programów komputerowych.

2. Zastosowanie technik plastycznych w dekoracji wyrobów cukierniczych
– dekorowanie glazurą, karmelem, czekoladą
– wykonywanie dekoracji w stylu angielskim.

3. Wyroby cukiernicze z różnych stron świata
– tiramisu, baklawa, lody, parfait, sorbety, flamirowane owoce z lodami.

4. Produkcja cukiernicza z zastosowaniem nowości i trendów w branży cukierniczej
– brownie z kremem pistacjowym,
– ciastka bankietowe,
– tarty z owocami i warzywami.

5. Zastosowanie surowców naturalnych w produkcji cukierniczych
– ciasto szpinakowe,
– ciastka owsiane,
– mufinki.

6. Produkcja pralin, trufli.

7. Sporządzanie trwałych wyrobów cukierniczych
– żelki, sezamki, karmelki.

Skip to content