,,Mobilność i doświadczenie – praktyki zagraniczne dla osób ze specjalnymi potrzebami” Erasmus +

ERASMUS+ ,,Mobilność i doświadczenie – praktyki zagraniczne dla osób ze specjalnymi potrzebami” – Grecja
Od 22 kwietnia do 7 maja 2023 r. uczniowie branżowej szkoły realizowali praktyki zawodowe w Grecji w miejscowości Leptokaria w ramach kolejnej edycji programu ERASMUS+ pod nazwą ,,Mobilność i doświadczenie – praktyki zagraniczne dla osób ze specjalnymi potrzebami” organizowanego przez konsorcjum Internationaler Bund Polska. Projekt ten był finansowany ze środków Funduszu Unii Europejskiej.
Przez dwa tygodnie kucharze i cukiernicy nabywali nowe umiejętności zawodowe, rozwijali kompetencje językowe i interpersonalne. Uczyli się sporządzać i podawać potrawy greckie, poznawali na co dzień organizację pracy tamtejszych jednostek gastronomicznych, doskonalili współdziałanie w grupie, poznawali grecką kulturę oraz aktywnie spędzali czas wolny. Miejscowi pracodawcy byli bardzo zadowoleni z młodzieży, doceniając ich pracowitość, zaangażowanie, sumienność i łatwość nawiązywania kontaktów. W czasie pobytu nie zabrakło wspaniałych atrakcyjnych wycieczek. Uczniowie zwiedzili Metory, wyspę Skiathos, miasteczko Litochoro, wąwóz Enipeasa, na końcu którego znajdują się wodospady Zeusa, Stare Panteleimonas, miasteczko Neipori, zamek Platamonas, fabrykę MJF THE FRUIT COMPANY zajmujący się przechowywaniem, pakowaniem i dystrybucją owoców na cały świat oraz zakład produkujący grecką pitę, uczestniczyli w wieczorze greckim. Na koniec realizacji stażu uczniowie otrzymali dyplomy, greckie prezenty, oraz dokonali ewaluacji uczestnictwa w projekcie.
Młodzież branżowej szkoły bogatsza o nowe doświadczenia zawodowe, powróciła z uśmiechem na twarzy do Polski. Dziękujemy wszystkim organizatorom programu ERASMUS+ za możliwość rozwoju zawodowego i społecznego naszej młodzieży podczas pobytu w Grecji.

Skip to content