Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej

Absolwent tego kierunku:

  • nabywa umiejętności z zakresu wykonywania czynności związanych z pracą pokojowej, kelnera i pomocnika kucharza
  • praktykuje w Krakowie, mieście z ponad 220 hotelami i 346 innymi obiektami noclegowymi
  • praktyki zawodowe realizuje w dobrze wyposażonych pracowniach szkolnych oraz 3 i 4 * hotelach krakowskich
  • po zakończeniu kształcenia nasz absolwent może podjąć pracę  w różnego rodzaju obiektach hotelowych (hotele, pensjonaty, motele, itp.), firmach sprzątających, restauracjach, barach

Okres nauki trwa 3 lata.

Przedmioty:

  • TECHNOLOGIA PRAC W OBIEKTACH HOTELARSKICH
  • PRACE POMOCNICZE W  GASTRONOMII HOTELOWEJ
  • ZAJĘCIA PRAKTYCZNE

 

Służba pięter:

W zakresie obowiązków służby pięter pojawia się cały szereg czynności prowadzących do utrzymania czystości w hotelu. Odpowiedzialna jest za zapewnienie wymogów higieniczno – sanitarnych w pomieszczeniach mieszkalnych i użytkowych jak również za współpracę z pralnią oraz realizowanie życzeń Gości dotyczących np. dodatkowej usługi sprzątania, ręczników, prasowania itp.

Służby parterowe:

Jednostka organizacyjna w skład której wchodzą takie stanowiska jak bagażowy, parkingowy, portier. Dział ten zajmuje się opieką nad gościem po odejściu od recepcji, przenosi bagaże, przyjmuje i wydaje pościel, uzupełnia mini barkami, utrzymuje czystość otoczenia obiektu, garażami, parkingami itp.

Dział gastronomiczny:

Kelner – zajmuje się kompleksową obsługą konsumenta w zakładach gastronomicznych oraz prowadzi dokumentację sprzedaży i rozliczenia kelnerskie, serwuje potrawy i napoje; przygotowuje sale konsumpcyjną do obsługi kelnerskiej, nakrywa stoły, przyjmuje i rejestruje zamówienia, pobiera potrawy i napoje z kuchni i bufetów.

 

SERDECZNIE ZAPRASZAMY