Cukiernik

 

  • Realizacja programu z przedmiotów zawodowych odbywa się w nowoczesnej pracowni cukierniczej, wyposażonej w wysokiej jakości maszyny urządzenia i sprzęt.
  • Uczniowie podczas trzech lat nauki zdobywają wiedzę i umiejętności zawodowe związane z produkcją cukierniczą i ciastkarską.
  • Poznają technologię produkcji ciastek, tortów, herbatników z różnych rodzajów ciast, a także wyrobów cukierniczych: karmelków, pomadek, żelków, nugatów, sezamków, galaretek oraz wyrobów czekoladowych.
  • Wykonują piękne i oryginalne dekoracje wyrobów ciastkarskich z czekolady, masy cukrowej i karmelu.
  • Podczas ostatniego roku nauki uczniowie odbywają praktyki zawodowe w zakładach cukierniczych, gdzie po ukończeniu szkoły często otrzymują propozycje pracy.
  • Zdobyte umiejętności młodzież prezentuje w szkolnych i pozaszkolnych konkursach cukierniczych, zajmując wysokie lokaty i otrzymując cenne nagrody.
  • Szkoła współpracuje z krakowskimi cukierniami, gdzie uczniowie biorą udział w pokazach sztuki cukierniczej prowadzonych przez mistrzów zawodu.
  • Młodzież rozwija swoje umiejętności biorąc udział w projektach UE w zakresie cukiernictwa oraz podczas wymiany międzynarodowej w partnerskich szkołach z Niemiec, Czech i Słowacji.

 

KONKURSY, W KTÓRYCH OD KILKUNASTU LAT BIORĄ UDZIAŁ NASI UCZNIOWIE:

 

  • MISTRZOSTWA POLSKI SZKÓŁ CUKIERNICZYCH Expo Sweet – Warszawa.
  • OGÓLNOPOLSKI TURNIEJ NA NAJLEPSZEGO UCZNIA W ZAWODZIE CUKIERNIK

Etap I w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie, etap II Wrocław.

 

  • MAŁOPOLSKI KONKURS KUCHARSKO – CUKIERNICZY w ZSS nr 14 Kraków.
  •  KONKURS „NAJSPRAWNIEJSZY W ZAWODZIE” w ZSS nr 14 Kraków.

 

 

MISTRZOSTWA POLSKI SZKÓŁ CUKIERNICZYCH

EXPO SWEET – Warszawa

 

      To ogromne wyróżnienie dla naszej szkoły. Do konkursu zostaliśmy zaproszeni w drodze eliminacji spośród pięćdziesięciu najlepszych szkół z całej Polski (szkół masowych). Do finału w Warszawie dostało się tylko dwanaście drużyn, w tym uczniowie z naszej szkoły. Ekipa ZSS nr 14 reprezentowała Kraków i dumnie trzymała w rękach flagę miasta. Za wykonany przez nas tort w kształcie „Stadionu Narodowego” zdobyliśmy wysoką V lokatę.  Młodych cukierników oceniało jury składające się z mistrzów zawodu z całego kraju.

 

OGÓLNOPOLSKI TURNIEJ NA NAJLEPSZEGO UCZNIA W ZAWODZIE CUKIERNIK

Etap I w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie, etap II Wrocław

    W turnieju tym bierzemy udział od lat, konkurując z młodymi cukiernikami z całego kraju. Zajmujemy tam najwyższe lokaty. W etapie wojewódzkim zdobyliśmy trzy razy pierwsze miejsca, kila razy drugie i trzecie. Po zajęciu pierwszego miejsca w etapie wojewódzkim, zakwalifikowaliśmy się do finału we Wrocławiu. Jest o co walczyć, bo udział w finałowych zmaganiach zwalnia uczniów z egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie.

 

MAŁOPOLSKI KONKURS KUCHARSKO – CUKIERNICZY w ZSS nr 14 Kraków

             W konkursie tym rywalizują ze sobą nie tylko uczniowie z Małopolski, ale także z Czech, Węgier, Słowacji i Niemiec. Możemy się tu pochwalić dużymi osiągnięciami – od lat zajmujemy I i II miejsca.

 

KONKURS „NAJSPRAWNIEJSZY W ZAWODZIE” w ZSS nr 14 Kraków

    Corocznie organizujemy szkolny konkurs „Najsprawniejszy w zawodzie”, w którym biorą udział wszyscy uczniowie naszej szkoły. Stwarzamy możliwość na ujawnianie skrywanych talentów cukierniczych.

 

Tego wszystkiego nauczysz się

w Szkole Branżowej I Stopnia w Krakowie

os. Sportowe 28.

 

Czekamy na Ciebie!!!